Vrolijk pasen

Vrolijk pasen

25 maart 2018 Natuurlijk aan Tafel
Hoera het is bijna pasen en de winkels liggen vol met lekkernijen, zoete broodjes en chocolade. Niks mis mee het mag wel een keertje feest zijn, toch...? Of zijn we niet zo handig bezig met al die suiker....

Als natuurvoedingskundige zou ik zeggen, niks mis mee. Het mag best een keer feest zijn. Het probleem is echter, zonder dat we het doorhebben, het is al zo vaak feest...

 

Het aantal kinderen (en volwassenen) dat eet volgens de 'richtlijnen goede voeding' is schrikbarend laag. Natuurvoeding (en dus gezonde voeding) bestaat uit volkoren graanproducten, veel groente en fruit, aangevuld met vlees, vette vis, peulvruchten, noten en zaden, volle zuivel en eieren. Er zijn weinig mensen die het lukt om een dergelijk voedingspatroon voor zichzelf en hun kinderen te waarborgen.

 

En ook al heb je als ouders het idee het thuis allemaal best wel goed te doen, eenmaal op pad en onderweg gaat het vaak mis. Een tosti met witbrood, ketchup en een chocomel is heel gangbaar op de menukaart van veel lunchrestaurants. Kloink dat zijn 10 suikerklontjes!

 

Maar ook thuis willen we als ouders het gezellig  maken, bijvoorbeeld tijdens speelafspraakjes wordt koek én sap gegeven. Hopla nog eens 6 suikerklontjes er bij. Een kop (kruiden) thee of een glas water met een schaaltje vers fruit is een gezond alternatief.

 

Reken maar eens uit wat jouw kind per week aan suiker binnenkrijgt. Maar is suiker dan zo slecht? Het antwoord is ja.

 

Suikers zijn loze calorieen, dus de producten voeden je kind niet omdat de vitamines, mineralen en vezels ontbreken. Het gaat om sterk bewerkte producten waar niets natuurlijks meer in zit.

Omdat kinderen de basis leggen voor hun verdere leven qua smaakontwikkeling en aanleg voor het onstaan van ziekten op oudere leeftijd (overgewicht, hart & vaatziekten, diabetes type 2) is het belangrijk dat ze gezond en puur eten. 

Door het eten van natuurlijke voeding, ontwikkelen de kinderen hun smaak. En zo is zoet uit de natuur genoeg. Dan is fruit een traktatie en krijgen ze gelijk alle benodigde vitamines en mineralen binnen.

 

Maar wat doen we met Pasen? Je zou de paastafel heel verantwoord kunnen vullen met volkorenbrood, hartig beleg, ongezoete jam, rauwkost, fruit. En dan gekookte beschilderde eieren verstoppen.....

 

Maar dat gaat hem niet worden. Dat weten de kinderen al lang want de witte broodjes en chocolade eieren maken het wel echt een feest. En de kans dat oma op bezoek komt en een verassingsei ter grootte van een voetbal meeneemt, die kans is groot. 

 

Dus, hier mijn tips:

*Kook tijdens de andere maaltijden van het paasweekend extra gezond met veel groente en volkoren producten. Een grote pan met groentensoep is ook een idee. En vergeet het fruit niet.

 

*Voeg aan de paastafel wel wat gezonds toe zoals rauwkost in de vorm van komkommer, tomaatjes, wortel en paprika. En een schaal vers fruit.

 

*Vier je twee keer pasen? En kunnen de kinderen nog niet heel goed tellen? Verstop dan een deel van de chocolade eieren van paasdag 1 op paasdag 2 gewoon weer in de tuin van oma. Dat scheelt in de grootte van de "eind-buit".

 

*De "eind-buit" is een zak vol chocolade. Oja, en het verassingsei van oma komt er ook nog bij. Wat doen we hier mee?

Laat de kinderen een groot deel van de chocolade eieren in één keer opeten. Wellicht worden ze misselijk en zijn ze er verder klaar mee.

In één keer opeten scheelt ook voor de tanden wat betreft cariës.

 

*Na de paasdagen laat je de eieren verdwijnen. Let op: dit werkt alleen bij kinderen zonder olifantengeheugen.

 

*Maak afspraken over hoeveel van de buit nog gegeten gaat worden de komende week en wanneer.

 

*De rest is voor bezoek / visite  (hallo glazenwasser, eitje bij de koffie) en weggeven kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld aan de voedselbank.

 

Vrolijk Pasen, geniet er van!

 

En, wil jij ook weten of jouw kind wel voldoende gezonde voeding binnenkrijgt en hoe het zit met de suikerintake? Tijdens een consult bij mijn in de praktijk komt alles, inclusief voedingsberekeningen en advies, aan bod.

 

Voor meer informatie stuur een email naar: info@natuurlijkaantafel.nl

 

 

Deel: